„Предлагаме проект на бюджет с дефицит от 3%, дефицитът на касова основа ще е 2,5% - очакваме второ плащане по Плана за възстановяване и развитие.

Запазена е макрорамката на бюджета, предложена от служебния кабинет. Предвижда се растеж на БВП от 1,8% - за 2024 и 2025 г. растежът се увеличава до малко над 3%”. Средногодишната инфлация за т.г. е 8,7% и се очаква за идните две години да спадне до 3-4%. Това заяви финансовият министър Асен Василев при представяне на проектобюджета за настоящата 2023 г., цитиран от NOVA NEWS.
 
По думите му е запазена рамката на данъчните ставки. "Единствено възстановяваме данъчната ставка на газа от 20%”, каза Василев. 
 
Той увери, че е осигурено увеличението на пенсиите по Швейцарското правило – 12% от 1 юли т.г.

Василев: Проектобюджетът за настоящата година е готов

„Запазва се политиката за учителските заплати да са 125% от средната работна заплата. Тази политика се прилага от 1 януари”, каза министърът и допълни, че са запазени средствата по всички социални програми. Има увеличение с оглед инфлацията.

istock
istock

Новият бюджет трябва да бъде приет до 31 юли, за да влезе в сила от 1 август.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg