Готов е проектобюджетът за настоящата година, съобщи финансовият министър Асен Василев. Законопроектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане най-късно утре сутрин. На въпрос на БНР дали се очакват изненади, свързани с дълговата политика, Василев отговори:

"Дългът като процент от БВП тази година остава на същите нива като миналата година, които са малко по-ниски от 2021 г. Що се отнася до 2024-2025 г. там са заложени много големи капиталови разходи, съответно има леко нарастване на дълга, но това ще се случи, само ако се случат въпросните капиталови разходи".

Василев: Не са пипани разходите за пенсии и заплати в новия бюджет

"Продължаваме промяната" ще имат своя номинация за управител на БНБ, каза още Василев.

"Ще имаме номинация за гуверньор на БНБ, ще се опитаме да намерим фигура, която има висок статут в индустрията".

От ГЕРБ вече заявиха, че ще предложат втори мандат за Димитър Радев, който понастоящем е управител на БНБ. Според Василев обаче в настоящия му мандат е допуснато забавяне по отношение на присъединяването към еврозоната.


Министърът на финансите Асен Василев обяви, че на него ГЕРБ не са му предлагали експерти, които да станат част от екипа му. Помолен за коментар на думите на премиера Николай Денков, че от ГЕРБ са му предлагали кадри с повдигнати обвинения, Василев заяви:

"Може би към него са предлагани такива кандидатури, но той трябва да ви каже, тъй като аз не участвам в този процес".

Запитан как се правят назначенията от правителството, Василев отговори:

"Всички назначения в правителството се случват по законния начин. Ако са от компетентността на МС, се случват с решение на МС. Ако са от компетентността на съответните министри, се случват с решение на съответните министри, ако са от компетентността, се случват с негов подпис". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg