Бюджет - 2023 да компенсира инфлацията за две години назад и да има не по-малко от 10% допълнително за компенсация на инфлацията за тази година. 

Това каза пред журналисти президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

КНСБ: Служители не са получили увеличение на заплатите

"Сега всички, на които плаща правителството, са ощетени и затова исканията на синдиката за обществения сектор са ясни и се базират на разликата между частния и обществения сектор, която е близо 10%, което рядко се случва", добави той.

В здравеопазването и образованието има сериозни минуси, като дори и даването на допълнителни средства за двата отрасъла очевидно не е успяло да компенсира инфлацията, допълни Димитров.

От КНСБ настояваме за допълнителни средства за ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация от януари 2021 г. до декември 2022 г. навсякъде, където не е компенсирана, каза още той.

Да има и ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор с минимум 10 процента за тази година с оглед прогнозираното равнище на инфлация до края на годината. За тези две искания ще са необходими още 465 млн. лв. допълнително, посочи Димитров.

Ръст на минималната работна заплата от 1 юли т.г. от 780 лв. на 850 лв. е следващото искане на синдиката. Да се върне 20 на сто ДДС ставката за хляба, брашното и ресторантьорските услуги, настояват още от синдиката. Да се увеличат заплатите на педагогическия персонал за т.г., гарантиращ ниво на заплатите от поне 125% от средната работна заплата. Да се осигурят средства за ръст на пенсиите от 1 юли т.г. съгласно действащото нормативно законодателство в Кодекса за социално осигуряване, посочи още Димитров.

Ако минималната заплата се повиши от 1 юли на 850 лв., това ще струва на държавата 175 млн. лв. за полугодието, каза Любослав Костов, вицепрезидент на КНСБ. По думите му в България сега 430 хиляди души работят на минимална работна заплата, като най-много - 35 на сто, са в строителството.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg