Великобритания ще загуби влиянието си в света и ще стане "второстепенен играч", след като излезе от ЕС, казва Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Привържениците на Брекзит посочват, че Великобритания е петата най-голяма икономика в света и твърдят, че напускането на ЕС ще отвори нови възможности в световната търговия.

Според Туск, Европейският съюз е много по-голям играч и може да се противопостави на фактори като Китай.

Брекзит е срамота, счита Юнкер

"Чух много пъти от брекзитърите, че искат да напуснат Общността, за да стане Великобритания отново глобален играч. Реалността е точно обратната. Само заедно можем да се изправим без никакви комплекси, срещу най-великите сили в света. И тези сили го знаят.", каза Туск в реч пред студенти в белгийския град Брюж.

БГНЕС
БГНЕС

"Чух го в Индия, Нова Зеландия, Австралия, Канада и ЮАР. Всички те смятат, че след Брекзит, Великобритания ще стане аутсайдер. Ще бъде второстепенен играч.", казва Туск.

Кои са 20-те най-големи рискове за финансовите пазари през 2020-а

Бившият полски премиер много пъти прозовава Лондон да промени курса и да остане в ЕС. Туск е на поста Председател на ЕК до 1 декември, когато ще бъде заменен от бившия премиер на Белгия Шарл Мишел.

Великобритания трябва да напусне на 31 януари, което ще стане още сигурно, ако премиера Борис Джонсън спечели мнозинство в следващия парламент и прокара сделката, която подписа с Брюксел за условията на раздялата.

Какво следва ако останеш без работа заради Брекзит без сделка

"Защо го правят? Това ме питат където и да отида.", казва Доналд Туск.

"Един мой английски приятел вероятно е прав, като казва с меланхолия, че Брекзит е истинския край на Британската империя."

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg