Проблемът с доставките на стоки, който пречи на растежа на глобалната икономика, може да се влоши, предупредиха на международен форум водещи световни банкери, цитирани от Ройтерс. Това ще доведе и до задържането на ръста на инфлацията, независимо че покачването на цените изглежда временно.

Икономическите проблеми по време на пандемията предизвикаха трудности в разпространението на стоките, което от своя страна остави пазарите с недостиг на редица продукти и услуги - от резервни части за автомобили до микрочипове. 

Какво да правим с парите си при инфлация

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че трудностите с доставките вероятно ще продължат и в началото на следващата година, а Кристин Лагард от Европейската централна банка също не очаква затрудненията да приключат скоро, като даже в някои сектори се засилват.

През последните месеци глобалната инфлация се увеличи с нарастването на стойността на енергията, а проблемите с доставките тласкат цените още по-нагоре, отбелязва Ройтерс. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg