Министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската банка за развитие (ББР) новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката.

Промяната в състава на Надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

Министър Петков изтъкна, че от днес ББР ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес.

Лимит на отпусканите от ББР кредити до 5 млн. лева

Банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти“, допълни той.

С 5 банки вече договорите са подписани, което означава, че от днес, а някои до седмица, малките и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване.

Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период.

БТА
БТА

Петков е уверен, че всички малки и средни бизнеси ще могат да се възползват от програмата.

Министър Асен Василев съобщи, че с тази програма се мобилизира 2.5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса.

Дава се възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват.

Василев уточни, че Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият ресурс е от банката.

Лихвите ще са нормални пазарни, а не преференциални. Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение.Максималният размер на кредита може да е 3 милиона лева за индивидуален кредит или до 70% от приходите на фирмата за 2019 или 2020г., обясни министър Василев.

„Оттук нататък трябва да се фокусираме във високодобавената стойност, износа, малкия и среден бизнес”, каза Петков.  

Относно най-големите кредитополучатели от ББР Петков каза: 

„Една от 8-те компании е обявила, че ще изплати 40 милиона от собствения си дълг. Надявам се, че те ще отидат в поне 40 компании, даже 400”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg