Българският пазар на труда е част от европейския и българските работници имат алтернативата да отидат да работят където и да е в страна от ЕС.

Това ще продължи да оказва натиск върху работодателите в България да плащат по-високи номинални заплати.

Това заяви икономистът Лъчезар Боданов пред БНР.

По думите му затова не е чак толкова голям приносът на проектобюджета с предвиденото 10-процентно увеличение на заплатите в публичния сектор.

Според него може да има и по-високи възнаграждения, стига да има добри резултати и при реален измерител за това кой какво и как върши.

istock
istock

Малко излишен е спорът дали икономическият растеж ще бъде 3,3% или 3,6%, каза още Богданов.

И обясни, че това, което се прави в такива случаи, е Министерството на финансите да вземе най-реалистичната прогноза и да отчете дали има рискове тя да не се сбъдне.

Работодателите са против увеличение на заплатите

Те са отчели такива рискове, от които експортно ориентираната българска индустрия ще пострада и растежът ще е по-нисък, посочи икономистът.

По думите му няма драма с подобно прогнозиране, но е важно доколко правителството може да поеме такъв шок, не може да го предотврати, защото не зависи от българската политика:

"Ако има рецесия в Германия, ако Китай допълнително забави растежа си и много, много други фактори, ако се натрупат, очевидно растежът ще е по-нисък.

Очевидно и приходите ще са по-ниски от заложените. Това ще означава или по-голям дефицит, или ще трябва да се ограничат някои разходи, примерно през втората половина на следващата година", уточни икономистът.

istock
istock

Според Богданов могат да бъдат надвишени ръстовете на потребителското и жилищното кредитиране: "Да има повече вътрешни кредити, повече потребление, повече покупки на жилища, повече строителство, което да действа в обратната посока. Т.е. да сме подценили част от вътрешното потребление".

Майки и безработни ощетени в бюджета за догодина

Той коментира целите за привличане на чуждестранни инвестиции, заложени в бюджета, като консервативни и неамбициозни.

И прогнозира, че при оптимистичен сценарий за водене на политика на поддържане на благоприятен бизнес климат те могат да бъдат надхвърлени.

Икономистът посочи, че най-същественият буфер в ситуация на очакван голям външен шок е доколко стартовата ти позиция е била рискова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg