Сивият сектор в хлебопроизводството не е намалял, предприятия работят необезпокоявани от контролните органи в рамките на зоната на здрача. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Легалните производители отговориха на изискването на Наредба 18, в която те инвестираха милиони левове. Стана ясно, че наредбата не само не тръгна, но няма и никакви шансове да тръгне. По този начин правителството ни постави в неконкурентни отношения със сивия сектор, който не го хващат никакви наредби, никакви изисквания и контрол“, обясни тя пред Фокус.

Според Кукушева няма шансове Наредба 18 да бъде приета поне до края на годината. Тя изрази надежда, че наредбата ще влезе в сила от 1 януари 2021 година.

Реколта 2019/2020 абсолютно гарантира хлебния баланс на страната, допълни тя. „Наистина стопанската зърнена реколта 2019/2020 година се оказва доста откъм количество. България прибра около милион и половина тона по-малко пшеница, но наред с лошите новини имаме и много добри. У нас се роди и отгледа зърно с изключително високи хлебопекарни качества и точно тази пшеница е ангажирана за производството на хляб.

Необходими са около 1 милион и 200 хиляди тона за връзване на хлебния баланс на страната както за производството на хляб, така и за производството на всякакви тестени и сладкарски изделия. Този баланс е абсолютно гарантиран и за него не бива да има каквито и да било притеснения у производителите и у потребителите“, обясни Кукушева.

По думите й годината е тежка не само за България, но и за големите зърнодобивни държави в света, като отбеляза, че засушаването е трайна тенденция. Хлебната пшеница в световен мащаб има категоричен тренд нагоре в цената. В последните 10 дни се наблюдава сериозно покачване на цената на брашното в големите европейски държави, добави тя.

Бизнесът дава на съд наредбата за касовите апарати

Предстои да започне работа с реколта 2019/2020, каза още Кукушева, като изрази съмнение да има някой в преработвателната промишленост, който да преглътне големите маржове. Влияние върху себестойността на хляба ще окажат още цената на работния труд, на газа и тока, допълни председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Въпреки това, според нея „дивата конкуренция“ между хлебарите пази цената на хляба.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg