“Оценяваме високо продължените компенсации за енергетиката, след май месец тя трябва да продължи”, това заяви председателят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов след среща с министър-председателя Гълъб Донев, предаде БГНЕС.

“Поискахме да се ускорят европейските програми, по отношение на въвеждането на еврото говорихме за това, че трябва да има информационна кампания за предимствата и недостатъците от Еврозоната, като ние подкрепяме по-скорошното влизане. Относно инфлацията, трябват мерки за големите разлики в цените на стоките от производител до магазин. Ние държим на диалога с МС и навременното ни даване на мнение относно бъдещите политики, това е налице и искаме то да продължи”, заяви още Симеонов.

Васка Бакларова от Съюза за стопанска инициатива съобщи, че на срещата с премиера са били обсъдени проблемите с високите цени, политиките, които да предприеме страната, за да влезе в Шенген, ОИСР, както и да се задвижат мерките по Зелената сделка.

istock
istock

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев уточни, че миналогодишната програма за компенсиране на свръхвисоките цени е довела до успех.

“Поради компенсаторната програма индустрията е регистрирала по-висок ръст и разходите за труд са се вдигнали с 16%. Следващата обсъдена тема бяха мерките по ПВУ и ние декларирахме нашата подкрепа за предоговаряне на националния план в сектора енергетика”, подчерта още Велев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg