Настояваме за преустановяване на спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред нашите съграждани, на които е необходимо да бъде предоставяна своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към Еврозоната.

Това се посочва в становище на работодателските организации.

Те настояват за своевременно и достоверно информиране на обществеността относно очакваните ефекти и резултатите от преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и Еврозоната.

По този начин ще бъде подобрена общата информираност и подкрепа на цялото общество за тази стратегическа национална цел, посочват от Асоциация на организациите на българските работодатели..

Те изразяват пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото.

istock
istock

По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и Еврозоната, се напомня в декларацията.

Може ли левът да поскъпне до 1,70 за евро

Работодателите и синдикатите възразяват срещу опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на лишен според тях от мотиви референдум, несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност.

Деловите среди и синдикатите са готови да бъдат включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и Еврозоната, за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които те представляват, се изтъква в декларацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg