Не е важно при какъв курс ще влезем и с какъв курс ще престоим в „чакалнята“. Важно е с какъв курс ще влезем в еврозоната - тогава да не си обезценим лева.

Ние трябва да поискаме дори да свалим курса и да вържем лева с курс 1.7-1.8 към еврото. Това мнение изрази бившият финансов министър на България Муравей Радев.

В каква валута да държа спестяванията си

Според него в момента левът е по-стабилен от еврото и е подценен. Радев смята, че българската валута би трябвало да се търгува на по-висока стойност и ако при такава влезем в еврозоната, българските спестявания ще се увеличат.
 
Бившият финансов министър описа като „глупаво“ българинът да започне от сега да си сменя левовете в евро. „В „чакалнята“ всяка валута, която иска да премине в евро, стои, за да докаже своята стабилност.

istock
istock

Тя стои там поне две години и плава, но не повече от 15%. Влизането в еврозоната може да стане само с пълен консенсус и е нужно съгласието на българските представители“, обясни Радев.
 
Вчера депутатите приеха окончателно текст, според който други държави ще могат да искат промяна на валутния курс на лева към еврото.

На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото и тя не е нова. Различното в случая с България е, че освен факта, че страната ни има валутен борд, фиксираният курс на лева към еврото е записан и в закон - в Закона за БНБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg