ЕС одобри удължаването на Брекзит до 31 януари 2020 г., съобщи неговият председател Доналд Туск.

„Европейският съюз определи нова дата за излизане на Великобритания от блока - 31 януари 2020 г.“, съобщи Туск.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън поиска Брюксел да удължи срока след натиск от парламента.

Депутатите обаче одобриха законопроекта му за развод като цяло, отваряйки възможността да постигнат правилно споразумение и да прекратят драмата Брекзит след повече от три години разгорещен дебат.

Как се мобилизират частни средства за общественото благо

Държавите членки по-рано приеха принципно забавяне, за да избегнат риска от срив и безредици, но някои държави, най-вече Франция, поставяха под въпрос колко време трябва да бъде отлагането.
 
По-късно днес Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12 декември - след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Брекзит.

Какво следва ако останеш без работа заради Брекзит без сделка

Той вероятно отново ще претърпи поражение, както и при двата си предишни призива за избори, коментира АФП. Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати, но няма дори обикновено мнозинство, пише агенцията.

Лейбъристката партия не харесва сделката на Джонсън за Брекзит и заявява, че няма да подкрепи избори, докато заплахата му да напусне ЕС без никаква сделка не бъде премахната.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg