България е с най-висок социален риск в Европейския съюз, показва индексът за социална устойчивост (Social Rresilience Index), който следи 12 икономически, социални и политически параметъра в 185 страни от цял свят. Това съобщиха от компанията "Алианц Трейд" (Allianz Trade), която изготвя класацията. 

Резултатите от изследването обхващат периода от началото на 2022 г. до септември 2023 г.

Индексът за социална устойчивост подрежда държавите от първо до 185-о място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Тази година България запазва 59-а позиция, макар и с леко влошени показатели, докато Румъния вече е на 56 място спрямо 2021 г., посочват от "Алианц Трейд". Експертите отбелязват, че двете държави остават най-бедните в ЕС и с най-ниска степен на доверие на гражданите към управлението и добавят, че доказателство за това са честите граждански протести, предсрочни избори и нестабилни правителства.

Тази година експертите на компанията предупреждават за влошаване на социалната стабилност на глобално ниво, като сред основните причини за това са обезценката на валути, ръстът на цените на храни и горива, намаленото участие на работна сила. Така разликите в нивото на социален риск между развитите и развиващите се икономики по света се задълбочават заради различната устойчивост на растящите цени на живота и енергийната криза, отбелязват те. 

п

Държавата с най-добра социална устойчивост в света остава Дания, а в челната тройка влизат още Финландия и Швейцария, които се изкачват с три и с една позиция спрямо 2021 г. Латинска Америка е единственият регион в света, където през последните две години се наблюдава намаляване на социалния риск. Най-сериозно влошаване има при държави, които разчитат изключително на внос на храна и горива. В същото време при някои износители като ОАЕ и Катар се отчитат благоприятни тенденции, се посочва в анализа.

Като потенциален фактор за увеличаване на социалното напрежение и риск в световен мащаб експертите на "Алианц Трейд" идентифицират предстоящите избори в голям брой държави през 2024 година. Като друг фактор през следващите години се очаква да бъде развитието на изкуствения интелект, което може да доведе до загуба на работни места и разпространение на дезинформация.

"Някои правителства започват да въвеждат ответни регулаторни механизми, с които да се защитят работните места и да се избегнат други рискове за социалната стабилност с навлизането на изкуствения интелект. Но за икономиките, които са силно зависими от сферите на услугите, ще бъде сериозно предизвикателство да се адаптират бързо и да догонват технологичния напредък", се посочва в доклада. 

"Индексът за социален риск може да послужи като още един инструмент за компаниите да се ориентират за стабилността на бизнес средата в съответните държави. Това е допълнителен сигнал какво можем да очакваме в перспектива при осъществяване на търговски сделки с партньори на съответните пазари", коментира Камелия Попова, управител на "Йолер Ермес" (Euler Hermes) за България, вече оперираща под търговската марка "Алианц Трейд", цитирана в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg