През октомври 2023 г. стопанската конюнктура в страната се влоши спрямо предходния месец в резултат на отслабване на бизнес климата в промишлеността, строителството и търговията на дребно, при подобрение единствено в сектора на услугите.

Очакванията в промишления сектор и в строителството са за запазване на продажните цени непроменени през следващите три месеца, докато мениджърите в търговията на дребно и услугите предвиждат известно увеличение на цените.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Забавянето на инфлацията ще продължи

Общият показател на бизнес климата през октомври се понижи с 2,7 пункта до 22% от 24,7% през септември, но за пореден месец от началото на годината показателят на стопанската конюнктура все още се задържа стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижава през октомври с 1,7 до 23,5% от 25,2% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от март насам.

Графика на индекса бизнес климат

През октомври 2023 г. показателят "бизнес климат в строителството" спад с 4,6 пункта до 20,1 пункта от 24,7%, докато съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава със 7,5% до 27,7% от 35,2%.

Само съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през октомври с 1,8 пункта до 15,1% от 13,3 на сто.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, конкуренцията в бранша и цените на материалите остават най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса в секторите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg