Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката на страната вследствие на кризата, създала се заради пандемията от коронавирус.

Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си. Средствата се дават по схемата за подпомагане на заплатите в затруднените сектори, при която държавата поема 60% от заплатата, а работодателя 40 на сто.

Отделно от това, традиционно преди Великден кабинетът ще даде на най-нуждаещите се пенсионери добавки за 50 млн. лева.

ББР се капитализира с 500 млн. лв., благодарение на които бизнесът ще може да ползва кредити в размер на 2,5 млрд. лв.

На хора, които са изпратени в принудителен неплатен отпуск пък ще се отпускат безлихвени потребителски кредити до 1500 лв., обяви Борисов. За целта правителството ще ги гарантира пред банките с 200 млн. лв., изброи премиерът.

istock
istock

„Две са големите мерки – едната е портфейлните гаранции през банката за развитие и тези 200 милиона за отпускането на необезпечени кредити на физически лица в неплатен отпуск“, каза и министърът на финансите Владислав Горанов.

Кредитите обаче ще са за хора, които са запазили заетостта си и само са пуснати в неплатен отпуск, подчерта той. И бизнесът и хората могат да стигнат до тези пари през търговските банки, обясни той. ББР вече е изготвила и програма за двете мерки.

Около 7000 нови безработни само през последната седмица

Мерките на БНБ, ББР и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките. Иначе обичайната банкова дейност струва нещо, коментира още Горанов.

Подпомагането за загубилите работата си ще е през социалната система и ще си ползват обезщетенията за безработица, посочи още Горанов.

Патронажната грижа се разширява с 12 хил. души, а има готовност и да се раздадат до 1500 тона в хранителни пакети, посочи пък социалната министър Деница Сачева.

istock
istock

600 млн. лв. оставя бюджетът в бизнеса пък като отлага плащането на данъците до 30 юни, посочи още министър-председателят. С извънредното законодателство бе отложено плащането на корпоративния данък. ДДС се плаща от хората и не е облекчение за бизнеса, същото важи и за осигуровките, обясни Владислав Горанов.

500 млн. лв. ще бъдат дадени и за увеличените разходи за заплащане на труда на лекарите, полицаите и военните, добави Борисов.
Загубите на икономиката ще са ясни на края на месеца, обясни премиерът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg