Енергийният преход ще отнеме време поне до 2040-2045 година за промени в тези региони. Всичко, което сме можели да отстъпим, ние сме го направили.

Оттук нататък трябва да се вкара разум в дискусията, отново да седнем на масата за преговори и да видим как да го направим най-добре за тях. Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпроси на гражданите, предаде "Фокус“. 

"Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя и се променя много бързо. Ако някой си представя, че всички ще продължи, както е било досега години наред, просто не може да осъзнае какво се случва", категоричен бе Денков.

Ще получат ли енергетиците по 140-150 000 лева на човек

По думите му енергийният преход ще се случи, а териториалните планове, които страната ни изпрати към Европейската комисия, гарантират предприемането на правилните стъпки за това. 

"Промените ще се случат. Тези териториални планове, Планът за възстановяване и устойчивост срещу които възразяват, помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени", обясни той.



На въпрос дали властта е готова да прави още стъпки, за да прекрати недоволството на хората, които все още протестират по АМ "Тракия", той отговори така:

"Повече няма накъде. Ясно казахме, че няма да затваряме административно топлоелектрическите централи. Това, което очакваме, е да развиваме новите технологии, които много често дават значително по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базовите мощности, където участват и въглищните централи – това означава още много години наред".

По думите му въглищните централи ще продължат да работят, като постепенно и плавно ще се извършва рекултивация, така че секторът да бъде трансформиран.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg