Териториалният план е документ, в който са разписани основните стъпки по точки. В него трябва да се опише какво е състоянието, където въглищната енергетика е твърде голяма. И какво може да се предприеме зависимостта от въглищата да бъде намалена. Това каза д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН пред NOVA NEWS.
 
По думите му териториалните планове са в суров вид, не са достатъчни подробни. "Не решават големите въпроси, не дава яснота как ще се осъществи преходът, кога ще бъде затварянето и какво ще работят хората, които са останали без работа", счита той.

Предлагат пенсионни пакети за работници в „Марица-изток“

Той уточни, че няма съмнение, че въглищата са остаряла технология, но начина, по който преходът трябва да се движи напред, не е този. "В териториалните планове няма подробности и стратегия за работните места", допълни той.
 

istock
istock

За енергийния експерт Явор Куюмджиев е странно, че се бърза, а няма алтернатива за затварянето на централите. "Затваряме централите прекалено предсрочно. За да се пусне консервирана централа са необходими хора, а по-правилното е да останат на режима, в който работят в момента. Германия си вкара отново въглищните централи в употреба, а ние ги затваряме прекалено предсрочно. Да, може би трябва да се затворят, но не от днес за утре", смята той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg