Настояваме за планиране на средства за достойни компенсаторни пакети за ранно пенсиониране на хората с дълъг стаж в комплекса “Марица-изток”, преминали възрастовата граница от 50 години. За по-младите и тези с по-къс стаж също следва да се предвижда компенсация при съкращаване освен ако не им се предложат нови адекватни условия за работа в друго индустриално предприятие. Това се посочва в становище на Национална федерация на енергетиците -КНСБ  относно одобрението на предложените Териториални планове за справедлив преход, изпратено до министъра на енергетиката Румен Радев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.
 
Становището е публикувано на сайта на КНСБ.
 
Според федерацията с одобрението на така предложените Териториални планове за справедлив преход (ТПСП) фактически се поемат ангажименти за по-ранното извеждане от експлоатация на мощности в комплекса “Марица-изток”, което е предпоставка за тежки социални проблеми, но и за нови кризи при доставката на електрическа енергия.
 
Въпреки че вече не се предвиждат значими съкращения на работни места към 2026 година, очакването за това, че „най-малко 12 хил. работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори поради намаляване на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете“ представлява значителна промяна, която ще има въздействие върху работната сила още сега. Същевременно „оценката за необходимата наличност от около 1 GW инсталирани мощности след 2030 г.“ от една страна, предполага твърде стръмно намаление на електропроизводствените мощности още от следващите 1-2 години, а от друга, предполага наличие на твърде ограничени капацитети, работещи на местни въглища към 2030 година, се посочва в становището.
 
От Национална федерация на енергетиците -КНСБ отбелязват, че е известно, че многобройните фотоволтаични инсталации са безполезни през тежките зимни месеци, но дори и през лятото те усложняват балансирането на електроенергийната система у нас, а България все повече зависи от съседите си. Процесът на изграждане на компенсиращи  инсталации за съхранение на енергия и динамично управление на капацитети е продължителен и изисква големи инвестиции. По същия начин стои въпросът с адаптиране на цялата мрежова инфраструктура за работа при наличие на голям дял ВЕИ. Отделно считаме, че е твърде съмнително реализацията на огромен обем инвестиции във ВЕИ в кратките срокове до 2030 година, за които постоянно се настоява за допълнителни облекчения и държавни помощи, допълват от синдикалната федерация.
 

istock
istock

Според синдикалната федерация недопустимо е преди да се осигурят техническите и организационни средства за работа при новите условия да се спира работата на съществуващите енергийни мощности на въглища, които са ключови, както за гарантиране на товара през зимата, така и за системно балансиране през цялата година. "Към това трябва да се добави усложнената външнополитическа среда в региона, която създава допълнителни предпоставки за кризи в енергийните доставки, както на природен газ така и на материали за реализация на новите проекти. Това прави необяснимо защо в този момент държавата ни поема ангажименти за спиране на единствените надеждни и изцяло национални източници на електрическа енергия!",  се посочва в становището.

Синдикатите с три мерки за ръст на доходите през 2023г.

"Противоречивите вътрешнополитически позиции и външно настояване за бързо спиране работата на въглищните централи вече възбудиха социалното напрежение във въглищните региони. Предложените мерки в ТПСП не допринасят за убеждаване на хората, че ще бъде осигурен справедлив преход. Общото позоваване на потенциала за развитие на паралелна заетост и предприемачество не може да вдъхне увереност за устойчиво бъдеще. Заявленията, че инвеститорите в нови ВЕИ обекти ще имат нужда от работна сила също не могат да са алтернатива – при експлоатацията на фотоволтаичните инсталации има твърде ниска заетост, а при изграждането им ангажимента за наемане на хора е в рамките на твърде къс период", се посочва още в становището.
 
Според нас в предложените ТПСП липсват видими стабилни индустриални субекти, към които да се ориентират усилията за преквалификация на по-младите хора, още преди да започне процесът на съкращения, допълват от федерацията.
 
Според синдикалистите не се отчита различната квалификация на заетите работници, нито възрастовите групи на заетите лица.
 
Подчертаваме, че заявените намерения за широко финансиране на дейности по преквалификация не отговарят на реалните нужди на хората, а по-скоро ще се превърне за пореден път в източник за финансиране на консултантски дейности без реален икономически принос. В тази връзка отбелязваме, че досега не се търси използване на опита на специализираните центрове за професионално развитие на синдикати и работодатели, а се залага на „създаването на центрове за Професионално образование и обучение“, т.е. на нови структури с дублиращи функции, се заявява в становището.
 
Настояваме мерките по Стълб 2 да бъдат развити много по-конкретно по отношение на новите работни места и периодите на тяхното разкриване, както и те да бъдат съпроводени с национални мерки за компенсиране на заетите лица с дълъг стаж във въгледобива и свързаните с него енергийни производства, пишат от федерацията.
 

istock
istock

На 9 август стана известно, че екипите на Министерството на енергетиката (МЕ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са разработили спешно актуализирани версии на Териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, съобщиха от енергийното ведомство. След широка дискусия със заинтересованите страни по мерките, планирани в тях, плановете ще бъдат официално изпратени към Европейската комисия през септември, така че да бъдат одобрени до края на годината. Това представлява ключово условие трите най-засегнати от енергийния преход региона да се възползват от 1,15 млрд. евро в подкрепа на своята трансформация. Актуализирането на Териториалните планове за справедлив преход е ключова стъпка за успешното осъществяване на ефективна и плавна трансформация на най-засегнатите въглищни региони, беше изтъкнато в съобщението.
 
Комисията за енергиен преход към Консултативния съвет за Европейската зелена сделка разработва сценарии за енергийния преход. Това съобщиха от правителствената информационна служба вчера след среща между премиера акад. Николай Денков, министри от кабинета и ръководствата на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“. Тема на разговора бяха Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които са в процес на обществено обсъждане до края на септември т.г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg