Държавата дава 55 милиона лева за спасяването на „Мини Марица Изток“. Това беше решено след среща на премиера Бойко Борисов с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите в държавното предприятие и провелия се по-късно Браншови съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология.

5 милиона лева от заема ще отидат за увеличаване на заплатите на работещите в държавните мини. „Заплатите им ще бъдат увеличени от 1 октомври“, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че кредитът, отпуснат от Българския енергиен холдинг (БЕХ) няма да е безлихвен и до края на деня или най-късно утре ще станат ясни какви ще са условията по него.

 „Взетите мерки за „Мини Марица-изток“ ще дадат възможност да функционира нормално в следващата година. Обсъдихме и състоянието на целия комплекс.

Там се намират изключително важни стратегически за енергетиката ни мощности – „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Марица-Изток“ и централата „Брикел“, поясни още тя и добави, че по време на срещата си с Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология са обсъдили и до какво е довела пандемията и какви щети е нанесла върху дружеството.

БГНЕС
БГНЕС


Вижте разликата в заплатите в частния и публичния сектор

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че заплатите на служителите не са били увеличавани пред последните 2 години и увери, че стриктно ще следят отпуснатият заем да се харчи по предназначение и няма да допуснат парите да бъдат откраднати. Димитров увери, че няма да позволят да бъдат съкратени и служители от предприятието.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg