В почти всички общини в България заплатите в частния сектор са по-ниски от тези в обществения – това е вярно за 191 от тях.

Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Статията е част от поредицата на ИПИ по инициативата „265 истории за икономика”.

Най-голяма е разликата в Козлодуй (заплатите в частния сектор са 39,5% от тези в държавния) , Батак (42,4%) и Раднево (45,1%).

В другия край на класацията са Суворово (185,3%), Пирдоп (179,7%) и Летница (156,6%).

Конфиденциални са данните за Сопот, Мирково и Челопеч, но и трите общини най-вероятно са в двата екстремни края на подреждането.

Картата с разликата в заплатите във всяка община вижте ТУК.

Като цяло, най-голяма разлика в полза на заплатите в публичния сектор се наблюдават общините, на територията на които има големи държавни енергийни предприятия.

ИПИ
ИПИ

Обратно, частният сектор дава средно по-високи заплати  там, където има модерни добивни компании, както и във малки общини с водещи експортно-ориентирани индустриални предприятия.

Вижте колко стигнаха заплатите у нас в кризата

Заради по-разнообразния икономически профил на големите икономически центрове, и заради значително по-големия общ брой заети, там пазарът на труда по-успешно „изглажда“ разликата между заплащането в частния и обществения сектор.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg