„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес".

Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков.

„От страна на училищата всичко е доброволно. Всяко училище ще може да изпрати до 70 деца. Пуснали сме запитване вече до РИО-тата за предварителна нагласа към тази мярка. След това ще се даде възможност за кандидатстване. Средствата ще се отпускат на училищата, които ще сключват договори с туроператорите", допълни той.

По думите му се очаква към средата на юли да бъдат сключени първите договори. „Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, обясни Николай Денков.

„Програмата наистина е с много сериозен приоритет и има много сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но тя е насочена и към подпомагане на туристическия сектор”, каза служебният министър на туризма Стела Балтова.

„От страна на бизнес единиците в туристическия сектор ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат както да бъдат придвижвани и застраховани до местата за настаняване, ще бъде поето и тяхното изхранване. Ще има и много интересни програми за децата. Те ще бъдат свързани с арт дейности, обучение по народни танци, посещение на музеи и други. Това ще има и стратегически ефект върху развитието им”, посочи още тя.

И допълни: „От тази програма ще имат полза всички съставни части на сектора”.

istock
istock

„Работим активно, за да се направи програма за възстановяване на бизнеса", заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

„Още преди да влезем ние като правителство е започнато да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", каза още той.

„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от разнообразни места, за да се покриват нуждите на бизнеса, здравеопазването и подпомагането на пенсионерите”, допълни Василев.

„Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци. Работим активно и търсим ресурси за това”, посочи той.

"Подпомагаме бизнесите да заработят ритмично. Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина са най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за влизане в държавата", заяви още министър Василев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg