„Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват”. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в студиото на „Здравей, България”.
 
„Ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия, но за да се случи това, трябва да съберем частния капитал в банките плюс помощта на държавата, като това ще влезе заедно да влезе в пазара, защото ако се разчита само на бюджета, няма да никакви заложени мерки след май месец”,  каза още той.
 
И допълни: „Идеята е одобрението да става страшно бързо, така че да не се бавим през административни процедури. Ще използваме за част от новите мерки, които ще обявим, самите търговски банки, така че те да разпределят възможността за ликвидност до малките компании”.

Запитан дали са спирани или забавяни някакви помощи за възстановяване на ресторантьорския бизнес, той отговори: „Никакви помощи не са спрени до тези, които трябва да се изплатят. В бюджета са заложени помощи до май месец, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма спиране по никакъв начин”.

Той коментира и скандала с Българската банка за развитие. „Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ”, обясни той.
 

istock
istock

По думите му одобрението на БНБ отнема до 60 дни. „Когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени . Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност”, посочи още Петков.

Лимит на отпусканите от ББР кредити до 5 млн. лева

„В деня на указа – 11-ти аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, но моето встъпване в длъжност е на 12-ти”, допълни служебният министър на икономиката.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg