Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозите си за икономическия растеж на България през 2023 г. и 2024 г., както и на целия регион на Югоизточна Европа. Това се посочва в новия доклад на организацията за Регионалните икономически перспективи, публикуван днес на сайта й. 

Очаква се темпът на растеж на българската икономика да бъде 1,3 на сто през текущата година и 2,9 на сто догодина, като и двете стойности са преразгледани нагоре с 0,3 на сто спрямо предишните прогнози на ЕБВР. 

Забавяне на икономическия растеж и инфлацията у нас очаква ЕК

За региона на Югоизточна Европа като цяло прогнозите също са повишени, подкрепени от перспективите за присъединяване към еврозоната, които засилват инвеститорското доверие в България, по-високите държавни инвестиции в Румъния и пренасянето на ефекта от по-силните икономически резултати в Гърция през последните тримесечия на 2022 година. 

Растежът на региона се очаква да бъде 2,3 на сто през 2023 г. и 3 на сто през 2024 година. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg