Високите цени на енергията и храните ще доведат до инфлация от 12,5% за 2022 година в България, предвижда Европейската комисия в летните си икономически прогнози. През 2023 година се очаква инфлацията да е 6,8 на сто.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 2,8% през 2022 година, което обаче е доста под отчетените 4,2% през 2021 година и темпът ще се забави до 2,3 на сто през 2023 година. В пролетните си прогнози Брюксел залагаше на растеж на българската икономика с 2,1% през 2022 година и 3,1 на сто през 2023 година.

През първото тримесечие на 2022 година БВП на България е нараснал с 0,8 на сто на тримесечна основа, като всички компоненти на търсенето са допринесли за това увеличение. Нарасналото частно потребление е било подкрепено от благоприятните условия на пазара на труда и рязкото повишаване на заплатите в частния сектор в началото на годината. Потребителското доверие се влошава от март тази година, което предполага по-ниско частно потребление през остатъка от годината, се посочва в доклада.

Как влияе "шринкфлацията" върху поведението и портфейла ни

Очакванията на ЕК са износът на стоки и услуги от страната ни да нарасне през 2022 година, както заради стоковия експорт, така и заради туризма. Прилагането на плана за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател за ускорения растеж на инвестициите през 2022 и 2023 година.

istock
istock

Възходящата корекция с 0,7 процентни пункта на оценката на Брюксел за растежа на реалния ни БВП през 2022 година отразява основно силното възстановяване през първото тримесечие на годината. За догодина прогнозата е намалена с 0,8 процентни пункта.

Животът у нас е поскъпнал с 60% за последните 2 години

Понижението на оценката за 2023 година е обяснено с по-неблагоприятната външна среда и по-строгите условия за кредитиране, съчетани с по-слабия растеж на реалните заплати.

Значителното увеличение на заплатите през 2022 година ще доведе до по-нататъшно нарастване на цените, най-вече в нетърговския сектор. В условията на по-слабо кредитиране и коригирани инфлационни очаквания, заплатите през 2023 година ще нарастват с по-умерен темп, което ще доведе до по-слаб растеж на потребителските цени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg