Европейската комисия предложи въвеждането на задължителни цели за пестене на газ за всички страни членки в Европейския съюз, ако проблемите с доставките се влошат и се стигне до извънредна ситуация.

Това пише в най-новия кризисен план на Комисията за предстоящия зимен сезон, представен от председателя й Урсула фон дер Лайен, предадоха световните агенции.

"Трябва да се подготвим за потенциално прекъсване изцяло на руския газ, и това е вероятен сценарий", заяви фон дер Лайен на пресконференцията в Брюксел.

Експерт: Радиаторите тази зима ще са по-студени

В случай на извънредна ситуация с газовите доставки в Общността, ЕК планира да наложи задължителните цели за пестене на синьото гориво, ако доброволните мерки се окажат недостатъчни.

istock
istock

Комисията призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.

Ще има ли парно тази зима

Предстои държавите от ЕС да разгледат плана на комисията. За приемане на предложението е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи поне 65 на сто от населението на му.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg