„За трета световна война не може да говорим, но енергийната криза е много вероятно да почука на нашата врата. ЕС не научи урока от кризата с Крим". Това заяви в ефира на „Здравей, България" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
 
„Путин стартира втори етап на своя план, който повтаря този в Крим. Руският президент изчака да види какви ще бъдат мерките и санкциите от САЩ и ЕС. Те бяха доста меки и това му даде възможност да добие желанието да продължи със своята инвазия”, коментира  Керемедчиев.

По думите му е имало и момент на дезинформация.
 
„Говорих с мои източници в Украйна. Имаше една дезинформация при обикновените украински граждани, че НАТО и САЩ ще влязат на украинска територия и ще защитят народа от руската инвазия. Нещо, което е вървяло в украински медии.

Предупредиха банките да се подготвят за руски атаки

Те са очаквали това, което беше споменато и от Байдън и Столтенберг, че няма да има реални военни действия между части на НАТО и Русия. Украинската армия има пълното право за защита. Говорим за рязка ескалация на напрежението”, каза още бившият зам.-министър на външните работи.
 
Според Керемедчиев Украйна е оставена да се защитава сама.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg