"Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на икономическия растеж. Тя ще продължи да бъде висока, но ще се стабилизира и ще стихва. Може да качим от вторични ефекти процент, два, но темповете се забавят. Може да наблюдаваме значително намаляване на инфлацията през 2023 г. Ако продължаваме да помпаме потреблението ще активизираме инфлацията".

Това заяви по NOVA NEWS Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Според него есента ЕК може да стартира процедура срещу България за свръхдефицит.

Асен Василев: Еврото може да влезе в България от началото на 2024 година


"Това е голям политически риск. Ние сме в нарушение, независимо от причините. Има разминавания в данните, изпратени от правителството и тези, изнесени от ЕЦБ. Ние сме изпратили дефицит от 5,3% от БВП, докато те говорят за 3,7%. Чудя се дали някой не е комуникирал без ние да знаем", каза той. 

istock
istock

По думите му мерките нито са кризисни, нито антиинфлационни.

Икономист: При икономически шок е по-добре да си част от по-голяма и силна валута


"Не е ясно колко ще скочи дефицитът, запазва ли се плана за капиталовите разходи. Пенсиите струват 1,4 млрд. лева, следващата година ще струват двойно, плюс допълнителна актуализация, което прави около 3-4 млрд. допълнителен разход. Натискът за увеличаване на разходите ще бъде огромен. Имаме вече увеличаване на бюджета за непроизводствени разходи, така няма пространство за капиталовите", посочи Дацов. 

Повече гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg