Да не се внася сега бюджет, защото политическата отговорност винаги трябва да се носи от тези, които съставят правителство, заяви доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания към БАН, преподавател в Катедра "Финанси" на УНСС пред БНР.

По думите му при внасяне на нов бюджет можем да станем "свидетели на състезание между партиите", които искат да покажат кой е най-загрижен за хората и бюджетът да се натовари с ненужни разходи.

На национално ниво бюджетът се пълни основно от данъци и от данък ДДС, пряко свързан с инфлацията. Общините формират техните данъци преди всичко от данъци, които не са свързани с ценовите изменения и затова ще пострадат, обясни финансистът.
 
"Достъп до пазарите ще има. Въпросът е да бъде на най-ниската цена. Това е проблемът", коментира Виктор Йоцов относно поемането на нови дългове от външния и вътрешния пазар. "Забелязваме, че големите играчи - както и пенсионни фондове, така и търговските банки, са доста предпазливи.", допълни той.

Проектобюджет за 2023 г. няма да се внася

Нямаме абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите по Маастрихт за присъединяване към еврозоната на 1 януари 2024 г. – както инфлационния, така и за бюджетния дефицит, подчерта експертът, който се самоопредели като "горещ привърженик на еврото". Според него единственият шанс е да се направи компромис с критериите и те се занижат, какъвто е случаят с  Хърватия.

istock
istock

Ясно е, че нещо не е наред в икономиката, но не могат да се разберат нито диагноза да поставят, нито да предприемат лечение, обобщи доц. Йоцов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg