Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023 година въпреки вариантите, които направи.

Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от следващата година.

Три варианта за проектобюджет за 2023 година

За момента не е ясно за какъв период от време през 2023 ще действа бюджетът за 2022.

Подобна мярка беше предприета и в края на миналата година и бюджетът за 2021 година беше актуален до март 2022 година. А тазгодишният бюджет действа от 1 април.

Силно притеснително е, че служебният кабинет няма да внесе бюджет в Народното събрание, а само удължаване на текущия бюджет. Това каза на брифинг в парламента Асен Василев от "Продължаваме промяната".

БТА
БТА

Всички тези страхове за 11 млрд. дефицит са безпочвени, заяви Василев.

Финансист: Може да стигнем до "много болен бюджет"

По думите му единственото, което от ПП са чули по време на изслушването на финансовия министър, е, че служебният кабинет не смята, че има право да внесе бюджет и да залага конкретни политики.

"Отговорно нещо в момента е служебният кабинет да внесе бюджета, НС да приеме бюджет, защото кризите не ги интересува дали служебното правителство смята има или няма право", подчерта Василев и уточни, че бюджет може да бъде внесен единствено от Министерския съвет и това е единственият начин да има такъв.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg