Представеният вариант на държавен бюджет за 2023 г. е базовият вариант на бюджет, който в началото на служебното правителство беше показан като предупреждение и питане към политиците как ще намерят решение за очертаващия се дефицит. Няма съществен нов вариант, който да включва нови политики.
 
Това обясни в интервю за БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. По думите му бюджетът е съставен "доста йезуитски" – с малко по-висок растеж, отколкото се очертава.
 
"С 6,6% дефицит няма големи възможности за увеличаване на разходите. От друга страна приходната част е направена с доста по-висок растеж. Дори за слепия е видима тенденцията за влошаване на икономическите параметри. Ако се внесе този бюджет, има по-малък риск от това, което се случи миналата година. Депутатите по-скоро ще прехвърлят от едно перо в друго пари. Другото е да намалят наполовина капиталовите разходи.", допълни той.
 
Ако не се постигне съгласие за правителство, по-добре да не се внася бюджет в този вид и в този парламент, смята Дацов.
 
Той каза още, че подготвеният вариант не е приемлив от фискална гледна точка. "Той подчертава абсурда, до който беше доведен бюджетът през последната година и половина, когато върху него започнат да се упражняват определен тип хора."
 
Политиката, при която политиците се правят на добри и то в неподходящо време, винаги се наказва, подчерта финансистът.

Базов бюджет предлага Министерството на финансите

В момента трябва да се избере между текущи разходи и капиталови разходи – изключително труден избор, който трябва да направи всеки политик.
 
В подготовката на нови избори може да се стигне до "много болен бюджет", предупреди финансистът. Любомир Дацов отбеляза, че голямата дилема ще бъде коя група да пострада от тежките решения, за да не пострадат всички.
 

istock
istock

"Ще бъде политически избор и затова е добре да има правителство. Това е стимул да бъде съставено правителство." "Когато имаш подхода да даваш еднакво на всички, се обезсмисля да преразпределяш през бюджета. Единствено политиците печелят, защото се правят на важни. Има смисъл, когато правиш таргетирано подпомагане на определени групи хора."
 
Икономиката не е вълшебна пръчка, категоричен е Дацов - То е като при една къща – като я правиш, първо събираш пари, в доста дълга част от живота си, след това дълго време правиш основи, строиш, докато стигнеш до покрива, да не говорим за обзавеждането.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg