Ако не бъде гласуван бюджетът, цялата икономика ще колабира. Много компании ще спрат да работят, ще пуснат работниците в неплатен отпуск и ще се окажем с половин-един милион безработни за ден. Това коментира икономистът Георги Ангелов в „Здравей, България”. Според него покрай политическите кавги трябва да се действа и практично.
 
„Бюджетът е най-важният инструментариум. Ако няма бюджет, просто не можем да навигираме лодката в бурното море”, подчерта още той.
 
Сроковете по Плана за възстановяване са много кратки, предупреди икономистът. Ако парите не бъдат усвоени, се насочват към други страни. „Идеята е бързо да се усвоят, за да има антикризисен ефект. От ден първи на парламента трябва да се започне работа. Ние все още не сме усвоили нищо. Можем да използваме тези средства за антикризисни мерки”, допълни той.
 
Икономистът коментира дали в част от текстовете, които трябва да се приемат по Плана, е либерализацията на цената на тока за домакинствата. „Има ангажимент, но не е от догодина. Мисля, че става въпрос за след 2025 г.”, каза той.
 
Относно компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, той каза, че са приети със Закона за бюджета, който изтича на 31 декември. „На 1 януари бюджетът ще помпа приходи, но няма да може да похарчи една стотинка. Когато не е приет, може да се харчи, колкото предишната година по същото време”, поясни икономистът.

Фирмите съкращават работници, ако няма компенсации

Ангелов обясни дали на държавата ни се намира в икономически крах или ситуацията е добра: „До момента се справяме добре, но ако оставим нещата на самотек, без бюджет и без енергийни помощи - тогава крахът е неминуем”, допълни икономистът.
 

istock
istock

Той засегна и новите икономически санкции срещу Русия: „Пакетът налага таван на цената на руския петрол. Ние сме една от страните, която получи изключение, може да внасяме евтин петрол, но засега това не се е отразило на цената на горивата. Предизвикателство е по какъв начин парламентът може да даде правомощия, да кажем на КЗК, да контролира фирмите с изключения от ембаргото”, каза Ангелов.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg