България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение. Ако пък е поискала и ѝ отказват, да предизвика вето върху така предложените санкции 6.0. Това заяви пред БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

"Това ще бъде тежко за нас като най-бедната страна в Европейския съюз. Ще попаднем в адска преса на няколко държави пред и зад нас по поречието на Дунав, които ще имат достъп до руски нефт, а ние ще сме принудени да купуваме по-скъпа суровина, което ще доведе до пагубно състояние на нашата индустрия.", обясни той.

От 60-те години българската рафинерия е ситуирана на Черно море, за да получава нефт от руски пристанища, основно Новоросийск, поясни Живодар Терзиев. Той посочи, че логистиката на нефт, преминаващ само и единствено през Босфора, крие рискове.
Каквото и да направи индустрията днес, ще бъде по-скъпо, отколкото можем да го получим през рафинерията в Бургас, допълни той.
 
Не е нито бързо, нито технологично лесно да бъдат пренастроени веригите на доставки, уточни Терзиев. По думите му, ако "Нефтохим" започне да преработва други суровини, капацитетът на комбината ще падне значително.
 
На въпрос какво ще се прави, ако Русия спре доставките на нефт, Живодар Терзиев отбеляза, че някои от търговците са заделили в български хранилища част от резервите, които са в чужбина.

Цените на горивата тръгват нагоре

За чисто българските компании проблемът ще е най-голям, защото в последните години са разчитали на 80-90% доставки през бургаската рафинерия, предупреди експертът.
 

istock
istock

"Не би трябвало да има проблем с доставките на чуждо представените компании наши членове. Българският пазар разчита на помощ от фирмите майки в Гърция, в Румъния, в Сърбия.", допълни той.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg