Министерството на финансите ще предложи на парламента проектобюджет за 2023 година с непроменени помощи към бизнеса и домакинствата, но с дефицит от 6,6 на сто от БВП.

Министерството е изготвило три варианта за проектобюджет за 2023 година. Базовият вариант е при непроменени политики от тази година, каза в Народното събрание Росица Велкова, служебен министър на финансите, като представи пред депутатите проектобюджета за следващата година и състоянието на държавните финанси сега.

Ще попречи ли трупането на дългове на приемането на еврото у нас

Министерството на финансите очаква Брутният вътрешен продукт (БВП) за 2023 година да е 173,826 млрд. лева - ръст от 1,6 на сто, безработицата да е 4,6 процента, инфлацията - 6,4 на сто и дефицит на КФП от 6,6 на сто от БВП в базовия вариант на проектобюджета.

Данните за изпълнението на Консолидираната фискална програма за тази година са за излишък от 989 млн. лева или 0,6 на сто от БВП, но това не означава, че бюджетът ще завърши на излишък, каза в Народното събрание служебният министър на финансите Росица Велкова.Очакваме през декември да получим от Европейската комисия плащания в размер на 2,6 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). В частта на разходите на бюджета за тази година ще има намаление от 1 млрд. лева в капиталовите разходи по ПВУ.

Компенсациите за цената на електроенергия са 3,7 млрд. лева досега, но те са неутрални по бюджетното салдо.

За украинските бежанци са изхарчени 540 млн. лв., като 176 млн. лева ще бъдат осигурени от европейски програми, а разликата ще бъде покрита от преструктуриране на други разходи в бюджета.

Пеканов: Над 16 млрд. лв. ще се влеят в икономика ни през следващите 6 години

Капиталовите разходи в бюджета са 8,4 млрд. лева, от които ще се икономисат споменатите вече 1 млрд. лева по НПВУ.

Планираният дефицит за 2022 г. е 4,1 процента от БВП и на касова основа, като се очаква годината да приключи с дефицит от 3,4 процента от БВП, каза още Велкова. Очакваният дефицит на начислена основа ще е 5,4 на сто от БВП при планиран 6 процента.

istock
istock

Приходите в Консолидираната фискална програма (КФП) през 2023 година се очаква да са с ръст от 5,9 млрд. лева. Намалената ставка на хляба, горива и други стоки е заложена в проектобюджета, както и данъчното облекчение за деца и намалението на размера за регистрация на ДДС.

792 лв. средна пенсия догодина, ако се приеме проектобюджетът на ДОО

Разходите в КФП растат през 2023 година с 11 млрд. лева или дефицитът ще е 6,6 на сто от прогнозния БВП според базовия вариант на проектобюджета. От тях 1,9 млрд. лева са увеличени разходи за персонал, 3,7 млрд. лева е ръстът на парите за пенсии, включително с увеличението на пенсиите от първи юли.

Гласуваният нов държавен дълг за тази година е 10,3 млрд. лева. До встъпването в длъжност на служебния кабинет е емитиран дълг от 1,8 млрд. лева на вътрешния пазар. Към момента държавата е поела дълг за 7 млрд. лева, посочи финансовият министър.

Миналата седмица Министерството на финансите продаде държавни ценни книжа (ДЦК) за 180,55 млн. лв. съвкупна номинална стойност (при желание да продаде книжа за 200 млн. лева) и среднопретеглена годишна доходност в размер на 5,65 на сто. Вчера също имаше търг за ДЦК, но към момента на изказването на министър Велкова няма информация от БНБ и МФ за постигнатите резултати от аукциона.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg