В рамките на последните два месеца бяха одобрени европейските средства по седем от оперативните програми – 14 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика в следващите шест години.

Отделно националното съфинансиране е над 2 млрд.лв., като общо средствата стават над 16 млрд. лв., съобщи днес на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов, който даде информация за статута и състоянието на оперативните програми и европейските средства за идния програмен период.

Финансист: Може да стигнем до "много болен бюджет"

Въпреки евроскептичните гласове, които напоследък се надигат, ето това е реален ресурс, който ще подпомогне състоянието на страната, коментира Пеканов. Този ресурс е изключително важен за българската икономика, за малките и средните предприятия, ключовата инфраструктура, и ще адресира важни проблеми пред страната ни, добави вицепремиерът.

istock
istock

Той каза, че изключително много средства са осигурени за развитие на човешкия капитал и за защита на най-уязвимите групи от населението. Трябва да осигурим сериозен контрол върху възлагането и изпълнението, за да сме сигурни, че ще постигнем съответния ефект, добави Пеканов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg