"Има много ясен, изкристализирал консенсус между всички партии с потенциал да управляват, за вредните неща. За вредните неща те сядат заедно на една маса."

Това мнение изрази пред БНР икономистът, финансов консултант и политически анализатор Кузман Илиев. По думите му всички "си стиснаха ръцете, че трябва да се харчи още и да се трупа дълг – по това има консенсус".

"Получава се един бюфет, една шведска маса, от която всеки обещава някакви неща."

Страхуваме се за доходите и работата си през следващата година

От година и половина-две България се управлява дългосрочно от президента, появяват се за кратко парламенти, които гласуват задлъжняващи за хазната бюджети, посочи икономистът, като нарече това "тежка безотговорност", защото се прави с много къс хоризонт.

"Те имат стимул да изглеждат много по-загрижени за определени електорални групи, което дългосрочно се изразява в много неприятно задлъжняване, наливане на пари само в социални плащания или военизиране – непродуктивни дейности. Икономическият растеж практически вече е много нисък и води дългосрочно до непродуктивно задлъжняване."


"Бюджетът трябва да бъде много разумен. Досега 20 години имахме фискална стабилност. При нас грешките се наказват по-тежко от нашите партньори, които икономически са по-заможни и имат буфери. Не трябва да позволяваме разточителството да продължава. Трябва да запушим дупките. Не се забелязва това. Забелязва се един нагон за вдигане на пенсии, срещу тях няма вдигане на осигуровки. Пенсионният модел се чупи и започваме да финансираме пенсиите през данъците", коментира Кузман Илиев.

Икономист: Цената на газа ще се вдигне отново през зимата

Ние сме най-бързо топящата се нация. Нашите деца ще трябва да имат убийствени данъци и осигуровки, за да издържат нас като пенсионери, категоричен е Илиев. Това според него ще доведе до сериозен разкол между поколенията и сблъсък, защото "работещите няма да искат да покриват този масраф".

Политически българските граждани стават заложници на краткосрочни егоистични партийни интереси, подчерта анализаторът.

"ГЕРБ имат унизителен подход да се харесат на задокеанските ни партньори от САЩ, конкретно на Демократическата партия, което е стратегическа грешка, тъй като там вятърът на промяната задухва към републиканците. ПП се държат като пубертетен политически субект, който иска всичко или нищо. ДБ осъзнават, че е безумна ситуацията, но когато ПП се държат така, те не могат много реверанси с Борисов да си правят, а им се иска – реториката им е доста по-прибрана. Нищо от тези неща не ни касае нас като граждани."

istock
istock

Инфлацията е вследствие на много пари в системата. Когато вземете външни заеми и ги налеете в българската икономика за социални плащания, това означава още пари в системата и подхранване на инфлацията, поясни Кузман Илиев.

Прогноза: Зима и рецесия се очертават в Европа

"С едната ръка им давате малко повишение, 10-15% и им правите инфлация 20%, или 25, или 30. Това е доста нечестно. Вие всъщност под тази форма ги обирате хората."

Настоящата политика удря най-много бедните и смазва средната класа, допълни икономистът.

"Това е все едно да има един сериозен пожар и вие да се засилите, една кофа с бензин да му лиснете и да кажете – трябва нещо да направя, трябва да го полея с нещо."

Кузман Илиев смята, че служебният кабинет ще внесе "сравнително разумен бюджет, който не е политически обременен", но трябва да се надяваме дебатите по него да не бъдат опорочени от интересите на отделните партии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg