През декември ми се губи къде отиде 1 млрд. Смятам, че е отишъл или за субсидии на земеделски производители, или за подпомагане на бизнеса.

Това ще рече, че субсидиите за 2022 г. са между 12 и 13 млрд. - изливане на пари в компании, които правят огромни печалби. Инфлацията леко ще порасне, защото бяха вкарани повече пари в обращение. Това каза финансистът Любомир Дацов пред NOVA NEWS.

Той обясни, че насочването на средства към нуждаещите се показва, че служебният кабинет знае какво прави.

Доходите ни нараснали колкото инфлацията

"Става дума за сменен подход и стъпване на нова база. Критерият ще бъде подоходен. България има много добри практики в областта на бюджетирането. 2,7 млрд. са влезли от Европа еднократно, а ние сме направили 1,5 млрд. дефицит. Това означава, че сме похарчили много повече от тези 2,7 млрд. лева", коментира той.

istock
istock

Икономистът Михаил Кръстев смята, че инфлация не се бори с отпускане на пари. Правителството просто подготвя нов пакет от 172 млн. лева, който да облекчи кризата. Разликата е, че ако преди пари се отпускаха на калпак, сега ще бъде по-целенасочено. Помощта за горива може би няма да бъде насочена към всички, това анонсираха от ГЕРБ", посочи той. 

По думите му важни ВиК и жп проекти са оставени без изплащане от държавата и това може да доведе до неустойки.

"Трябва да вкараме публичните финанси в ред. Трябва да имаме прогнозируемост", призова Кръстев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg