Ще продължи ли поскъпването на живота и след Нова година и какви са рисковете пред икономиката и доходите ни от инфлацията. Отговор на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Констанца Рангелова, финансистът Емил Хърсев, бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов  и икономистът Стоян Панчев. 
 
„При положение, че едни от на-важните фактори зад инфлацията са цените на енергоресурсите и имаме едно успокояване на петролния, газови и електрическия пазар – вероятно ще имаме едно успокояване на инфлацията през следващата година. Най-лошото е зад нас”, подчерта Рангелова.

Икономист: Напъните за приемане на еврото изглеждат странни

Според Панчев обаче първичното за инфлацията е паричната политика на централните банки. „В следващите месеци инфлацията ще намалява, което забелязваме през последните два месеца. Но проблема с вдигането на лихвите е, че това ще доведе до някаква форма на рецесия догодина. колко ще е голяма зависи от това доколко ще бъдат вдигнати тези лихвени проценти. Намаляването на инфлацията обаче не означава, че цените ще намалеят. Те просто ще растат по-бавно”.
 

istock
istock

„Моят анализ също показва, че рецесията няма как да ни се размине. Друг е въпроса какво може да очакваме като рецесия и колко дълбока ще е тя. Не очаквам обаче растежът ни през следващата година да е отрицателен”, заяви Дацов.
 
Според Хърсев централните банки нямат особено желание да демонстрират някаква агресивна политика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg