Или ще имаме свръхдефицит и целта за еврозоната става химерна, или някой ще трябва да вземе трудни решения за оптимизиране на разходната част.
 
Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. Той напомни предупреждението си, че "играта на ръба на бръснача ще доведе до проблеми".
 
Проблемите с бюджета започнаха още миналата година с тотално грешната макроикономическа прогноза на БВП, подчерта Дацов. Според него досегашните управляващи умишлено са направили оптимистична прогноза – "умишлена стъпка заради идеологията, която използваше правителството, което си отиде". Към това той добави и "изпиления дефицит на границата на 3%".

Има ли риск за увеличението на пенсиите от 1 юли

Относно липсващите 3 милиарда лева от фискалния резерв финансистът обясни: "Фискалният резерв е резултативна величина. Никой не задава основните въпроси – за дефицита, безконтролното нарастване на разходите. Не липсват тези пари. Те са похарчени за нещо. В бюджета е предвидено, че се емитира дълг и ще бъде попълнен. Друг е въпросът защо трябва непрекъснато да увеличаваме дълга."

istock
istock

Вдигане на пенсиите не беше предвидено в бюджета. Те са отражение на момента – че имаме избори, отбеляза още Любомир Дацов.
"Бюджетът не е обикновена счетоводна сметка. Той е преди всичко политика. Същите хора, които управляваха, сега трябва да вземат решение как да постъпят. Никой от тях няма да вземе съществено и смело решение", коментира Дацов. Според него по-скоро ще се върви към "замразяване и постепенно свиване на дефицита в рамките на няколко години".

"Не очаквам да има смели стъпки, които да правят значими реформи.", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase