Визията на финансовото министерство за управление на публичните финанси трябва да мине през корекция. Това заяви пред NOVA NEWS икономистът Михаил Кръстев. По думите му е заложено да се харчи без яснота откъде ще дойдат приходите.

Имаме огромен провал по отношение на Бюджет 2023, изтъкна Кръстев. Неговата приходна част не се изпълни. Вместо да си вземем поука, се повишава данъчната тежест върху домакинствата и бизнеса, коментира икономистът.

По думите му има идеи за таксуване на успешни бизнеси.

„Ние виждаме апетити на политици по отношение на банковата система, по време на икономическа криза те се опитват да дръпнат капитал от банковата система, за да захранят своите дефицити, това е една безумна политика.

ИПИ предлага алтернативен бюджет

Според Кръстев увеличението на пенсиите е записано в Кодекса на труда, което по закон е задължително. Стойността за тези 10% е около 2 млрд. лева, допълни той.

Икономистът Юлиан Войнов заяви, че прогнозата в бюджета е твърде оптимистична. Все пак той счита за възможно бюджетът да завърши годината с 3% дефицит, въпреки големите социални разходи.

Икономическият анализатор от КНСБ Петър Мишев заяви, че ще следят какво ще се внесе между първо и второ четене, а синдикатът ще протестира в деня, в който финансовата рамка на държавата ще се гледа на второ четене в комисии.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg