Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова-Желева.
 
„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнението им. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите", обясни още тя.
 
„Ще има икономия около капиталовите разходи, но те няма да са в голям размер. Служебното правителство ще преразпределя средства от бюджета, за да се финансират други непредвидени разходи. Такива са били нужни за организацията на предсрочните избори“.
 
Няма да се теглят дългове, за да се финансират нови разходи, допълни министърът.
 
Инфлацията е движена от цените на енергоносителите и храната. Очакваме тя да падне през 2023 година заради свиване на потреблението", уточни Велкова.

Финансовият министър: Подготвяме се интензивно за приемане на еврото

Велкова отбеляза, че се спекулира темата за излишъци в капиталовите разходи. “Тезата се развива, тъй като в бюджета са гласувани средства за капиталовите разходи от над 8 млрд. лв., но 4 млрд. лв. от тях са европейски средства, които няма как да бъдат преструктурирани дори и да има икономия. 1,1 млрд. лв. са общинските разходи, които също няма как да бъдат преструктурирани, а 1,2 млрд. са разходите за регионалното министерство. 1,1 млрд. лв. са също капиталовите разходи в сектора "Отбрана и сигурност".

Тоест няма как да се извършва икономия там”, подчерта още служебният министър на финансите и допълни: “Има и много непредвидени разходи, които служебният кабинет трябва да предприеме. Такива са и разходите за предсрочните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разходи за интегрирането на украинските бежанци”.

istock
istock

Ръстът на БВП през тази година ще е 2,9 на сто, а през следващата година - 2,2 на сто. За тази година очакваме забавяне на ръста на БВП през третото и най-вече четвъртото тримесечие на тази година, каза Велкова. Инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС, и средногодишната инфлация ще е 12,6 на сто. Догодина инфлацията ще е 5,6 на сто, посочи Велкова.

От гласуваните от парламента 10,3 млрд. лева за държавен дълг, досега са теглени 1,8 млрд. лева. Ще излезем на международните и на вътрешния пазар през следващите месеци, каза Росица Велкова.

За 2022 година според актуализираната фискална програма (КФП) дефицитът ще е 6 228,4 млн. лева (4,1 на сто от прогнозния БВП), а за сектор "Държавно управление" дефицит от 6 на сто от БВП.

За 2023 година прогнозата е за дефицит по КФП от 11 319,1 млн. лева (6,8 на сто от БВП), а на сектор "Държавно управление" дефицит от 6,4 на сто.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg