Фирми от целия свят са все по-застрашени от фалит. Този риск нараства за трета поредна година през 2024 г., обяви компанията за застраховане на търговски кредити "Алианц Трейд" (Allianz Trade), цитирана от ДПА.

Икономистите на "Алианц Трейд" очакват броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, да се увеличи с 9 на сто. Най-значително нарастване на фалитите се прогнозира за Нидерландия (увеличение с 31 на сто), следвана от САЩ и Испания (увеличение с по 28 на сто).

Увеличаването на броя на фирмите, които са в процедура по обявяване в несъстоятелност, ще засегне и Германия. Това обаче ще стане със закъснение в сравнение с повечето други европейски страни, прогнозират икономисти от подразделението на германския застрахователен гигант "Алианц".

Какви фирми фалират най-често у нас

Броят на фалиралите компании в Германия вероятно ще се увеличи с 13 на сто през 2024 г. в сравнение с 2023 г., посочва "Алианц Трейд" в свое проучване относно тенденциите при търговската несъстоятелност.

"Продължаващото отслабване на икономиката, структурните предизвикателства и затегнатото кредитиране вероятно ще предизвикат финансови затруднения при още повече германски компании през 2024 г.", посочват авторите на изследването. 

istock
istock

"Това увеличение (на броя на компаниите, изпаднали в несъстоятелност) вече започна. То е особено забележимо през втората половина на 2023 г.", посочва един от ръководителите на "Алианц Трейд" Мило Богарц. 

Броят на фирмите, които са изпаднали във фалит, е нараснал с 25 на сто спрямо втората половина на 2022 г. Най-значителна част от тези компании са от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Строителство" и в сферата на търговията на дребно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase