Страните членки на Европейския съюз, включително България, ще получат 6 месеца, за да се откажат от руския петрол и 8 месеца за свързаните с него продукти.

„Ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината“, каза Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, което предизвика аплодисменти от страна на депутатите. „Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран.

"Няма да е лесно. Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", каза фон дер Лайен за предложението, което изисква одобрение от всички 27 страни от ЕС, за да влезе в сила.

Унгария и Словакия вероятно ще бъдат освободени от този план, до момента те са отказали, с мотив, че са твърде зависими от руския петрол.

Ще стане ли бензинът 4 лева

ЕС ще предложи нови санкции срещу Русия, включително петролно ембарго. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предостави подробности за предложенията. Това ще бъде шести пакет от санкции към страната, която провежда военна операция в Украйна.
 
4 отделна вида санкции бяха изброени от Фон дер Лайен - срещу високопоставени руски военни, Сбербанк ще бъде изключена от системата за банкови преводи SWIFT, а три големи руски медии от еврорегулатора.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg