България е готова да приеме еврото, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Дискусията на тема "Готова ли е България за еврозоната?" бе първото събитие по новата инициатива СРЕДА. Той посочи, че има формални критерии за влизане на всяка една членка на Европейския съюз в еврозоната. В момента страната ни не изпълнява всеки един от тях, призна вицепремиерът, но по думите му е само въпрос на време да покрием всички критерии.
 
"България в момента има много ниско съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт, вече 25 години има стабилност на валутния курс, има ниски дефицити и след като премине енергийната криза в Европа, пак ще има ниски дефицити, така че ще изпълни и този критерии", каза той.
 
Остава критерият за инфлацията, който България не покрива, но според Пеканов инфлацията рано или късно ще се успокои, с което ще са изпълнени всички формални критерии и страната ни ще е готова да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.
 
"Смятам, че България има синхронизация със структурата и икономиката на еврозоната. България е вече 15 години член на ЕС и българските граждани и бизнеси често правят своите транзакции в чужбина и използват еврото. Над 1,5 млрд. евро се изпращат от чужбина в България, при което страната ни губи при превалутирането. Търговията на българската икономика е изключително свързана с тази на еврозоната - 45 процента от износа на България е към еврозоната, а 35 процента е вноса ни идва от еврозоната. С въвеждането на еврото тези отношения ще се засилят още повече, което ще е допълнителен стимул за икономическия растеж", подчерта вицепремиерът.
 
Според Пеканов няма нужда страната ни да е настигнала най-развитите страни в еврозоната, членството във валутния съюз обаче би могло да даде тласък и да послужи като двигател за конвергенция на доходите чрез икономически растеж, както и за институционална конвергенция. По думите на вицепремиера единната европейска валута е стабилна валута, която дава възможност за по-лесно справяне при кризи.

Как ще се променят парите ни в евро обяснява БНБ

Главеният икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов, в качеството си на опонент на Пеканов в дебата, посочи, че често се смесват въпросите дали България трябва да влезе в еврозоната с този дали е готова да го направи. Той заяви, че има ясна процедура за присъединяване към еврозоната и изложи аргументи, защо страната ни все още не бива да влиза във валутния съюз.
 

istock
istock

"Има протокол, който много ясно казва какви са критериите за влизане в еврозоната. Днес инфлацията е 14 процента", каза Богданов, уточнявайки, че показателят трябва да спадне до 8,5 процента според алгоритъм, посочен в критериите. Според него обаче това ще стане бавно.
 
По думите му България има проблеми, които биха могли да станат видими от регулираните цени. Не могат да се пренебрегнат рискове като непредвидени увеличения на цените на различни стоки, например на природния газ, каза главният икономист на ИПИ.
 
"Не е въпрос на време. Може никога да не влезем в тези критерии, ако не се води политика. Готовността е функция на действията на политиците, а не е въпрос на желание", подчерта експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg