„Етапът за приемането на еврото още не е дошъл в България. Приемането в Европейския съюз въобще не ни е помогнало. Когато приемем еврото, ние ще влезем в Еврозоната, където има страшно много допълнителни разходи - отчисления към Фонда за преструктуриране, отчисления към спасителните фондовете, които ще бъдат образувани.

Това са все разходи, които ще трябва да плащаме и ще бъдат вземани от парите за пенсии, за образование, за здравеопазване. Напоследък не чуваме защо страните извън Еврозоната не искат да влизат. Това са Чехия, Полша, Унгария. Дори съседна Румъния няма никакво намерение да влиза”. Това коментира доц. Григор Сарийски от  Институт за икономически изследвания при БАН в ефира на NOVA NEWS.

Страната ни очаква тази есен над 1,3 млрд. евро по Плана за възстановяване

Финансовият анализатор допълни, че приемането на страната ни в Еврозоната няма нищо общо с инвестициите, както и че България икономически не е готова за това и доходите у нас не са се изравнили със средноевропейските.

istock
istock

„Подкрепям еврото. Мисля, че е време и даже доста години пресрочихме да бъдем приети ефективно в Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и Шенген. Тези три международни стъпки, които можем да направим, ще отворят и подготвят България добре за следващата вълна на икономическото възстановяване, която неминуемо ще последва след тази рецесия”. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg