Не може да държим икономиката на субсидии, трябва да влизаме на нормалните релси на пост-COVID-19 и пост-военния период. Истински страдащите хора, които имат нужда от подкрепа, получават може би най-малко от това, което системата може да им даде.

Това заяви икономистът Левон Хампарцумян пред NOVA NEWS.

Увеличаващата се разлика между минималните и максималните доходи в България не е добро. Друг е въпросът тези с ниските доходи до колко са образовани, колко е сивата икономика. Важно е тези хора поне да не се съпротивляват, когато по-прогресивната част от обществото иска да сме там.

Как ще се променят парите ни в евро обяснява БНБ

Припомняме, по-рано през деня зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че 1 януари 2025 г. е възможната дата за присъединяване на България към еврозоната.

istock
istock

По думите на Хампарцумян политиците са водещи в процеса за присъдиняване.

Ще взимаме ли заплати наполовина след приемане на еврото

"Българските политици и администратори така са питали дали ще влизаме в еврозоната, че отговорът да е „не!”, смята икономистът.

„Представете си една независимост във военната област – нужна ни е поне 6-7% от БВП за сигурност. Ако за толкова пари българските администратори на сигурност ни дадат продукт като оградата с Турция, благодаря! По-добре да си седим там, където може да бъдем и имаме предпоставки за икономически растеж, не гаранции – предпоставки”, изтъкна Хампарцумян.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg