„Приходите в бюджета са силно надценени и няма да се реализират”. Това заяви в студиото на „Здравей България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Разходите не са осигурени с приходи, имаме планиран дефицит 3% за следващите 3 години, при ръст на икономиката от над 3%", коментира Велев.
 
По думите на бившия социален министър Христина Христова пък Бюджет 2024 трябва да посрещне много повишени социални разходи.

Последните 2 години 3 пъти повишавахме пенсиите, сега и минималната работна заплата.
Христова обърна внимание и на реформата от 1 юни, според която различните помощи, плюс тези за отопление, ще се дават на основата на процент от линията на бедност. По думите на Христова това увеличава възможността за достъп до социални помощи.

Васил Велев каза още, че трендът в икономиката е надолу, по-специално в индустрията. „В анкетата, която провеждаме традиционно, повечето наши предприятия казват, че следващата година ще е по-лоша”, прогнозира Велев. Той цитира прогнозата на ЕК, която дава по-ниски параметри.

Най-ниската пенсия става 307 лева

„Освен това са планирани редица приходи, които според нас е много малка вероятността да се съберат. Например 2,4 млрд. лв. от т.нар. „енергийна такса” – 20-те лева за мегават/час пренос на газ през „Балкански поток”, заяви председателят на АИКБ. Велев добави, че е малка вероятността да се съберат и 740 млн. лева от мерките за изсветляване на икономиката.
 
Според Велев, дори да се реализира заложеното в бюджета, ще имаме удвояване на дълга до 2026 г. и учетворяване на лихвите по този дълг.

istock
istock

Христина Христова заяви, че за 3 неща има големи увеличения в проектобюджета – инвестиции, заплати и пенсии. 

„Инфлацията намалява, но все още не е желаната като число. Дали ще бъде тази инфлация през 2024 г. – има много въпросителни. Има обективна причина да има проблем с приходната част – много отрасли не можаха да се възстановят и да вървят нагоре след пандемията”, заяви Христова.