След няколко месеца предстои увеличение на пенсиите от 11%. „Това означава, че средната пенсия на един пенсионер ще нарасне със 100 лева. Това е посланието, което и премиерът, и финансовият министър, и аз потвърждаваме”, съобщи първо в предаването „Пресечна точка” по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

По думите ѝ, социалната пенсия за старост от 1 юли догодина ще се увеличи на 307 лева. Средната пенсия на един пенсионер, без значение осигурителния принос, ще нарасне от  788 на 871 лева. Когато се говори за средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, сумата ще достигне 971 лева.

11-процентовото увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета - след няколко месеца ще бъде факт, защото от 1 юли влиза в сила за всички пенсии, отпуснати до декември тази година, обясни днес в "Денят започва“ министърът.
Това е сериозно увеличение. И на мен би ми се искало да бъде повече, но това са възможностите на системата. Нашите послания са за по-активен начин на живот на пенсионерите и даването на възможност те да бъдат подкрепени.
 
Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се очаква под 4% поскъпване на основните храни и услуги, т.е. увеличението на пенсиите е достатъчно, че да го компенсира, посочи още министър Шалапатова.

С колко се увеличиха пенсиите у нас

"Посланието към пенсионерите, което дава нашето правителство е добро - не е важно да се дадат 50 лв. за Коледа, а да има устойчив ръст на пенсиите. Като министър ми прави впечатление, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се говори единствено за размера на пенсиите".
 

istock
istock

От началото на декември започват срещи с пенсионери, за да се чуе тяхната позиция - срещите ще бъдат в читалища, клубове, каза още министърът.
 
"Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и нуждите на пенсионерите за това те да участват на пазара на труда, да придобиват повече дигитални компетенции и да бъдат информирани".
 
Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лв., съобщи Шалапатова. По думите ѝ той е строг, но същевременно прави инвестиции в качеството на живот на хората.
 
Месечната финансова помощ за семейства с деца с увреждания се увеличава с близо 250 лв. и достига 1180 лв. на месец. С 50% се вдигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки, посочи министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg