Забавянето на темпа на ръст на инфлацията се дължи на забавянето в глобалната икономика. Германия е моторът, а е в техническа рецесия.

Ние изнасяме продукти към европейските си партньори, затова и ние страдаме от външните фактори. Причините за инфлацията е, че има много напечатани пари и недостатъчно производство. Така се обезценяват парите. Липсата на предвидимост кара магазините да вдигат цените. Това каза пред NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев.

По думите му няма вариант, в който търговец да вдигне цените, защото така иска.

"Той трябва да бъде рентабилен иначе излиза от пазара. Някой е взел политическо решение, че трябва да затворим изкопаеми горива, които произвеждат електроенергия евтино", заяви той. 

Ще скочат ли цените, след като приемем еврото

Богомил Николов от "Активни потребители" обясни, че проблем е поведението на търговците с монополно положение.

istock
istock


"Всички други, които вдигат цените не наричам спекуланти, а глупаци. Какво печелят те от високите цени? Това е лош търговец, но пазарът вразумява всички. Лечението е да се потърсят наваксващи доходи, за да не губим покупателната способност, също и държавата да намали факторите, подхранващи инфлацията", коментира той. 

Завишени ли са изкуствено цените на храните у нас

Според него нелоялна практика е подвеждане при купуване на продукт при условия, различни от посочените.

"Държавата да спре с помощите за бизнеса. Раздават се на всички, включително на най-големите, това е нонсенс. Вместо да се дават на домакинствата, за които цената е с 15% по-висока", подчерта Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg