За цялата 2023 г. ще има намаляване на темпа на ръст на цените, инфлацията ще продължи да пада. Но как точно ще се случи това ще зависи от това колко бързо растат лихвените проценти и каква е ликвидността в системата.

Това заяви икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб за икономическа политика (ЕКИП) пред БГНЕС.

„Очаквам през 2023 г. да имаме по-ниска инфлация от 2022 г. Изкуственото увеличаване на доходите чрез административни мерки не намалява инфлацията, а напротив увеличава я“, подчерта икономистът.

Инфлацията влияе и на банките

Панчев направи дългосрочна прогноза за това по какъв начин ще се развива инфлацията в страната.

„В следващите 10-на години ще имаме проблем с високата инфлация. Дори и сега да имаме някакъв определен спад на инфлацията, да кажем до 10%, това не значи че през следващите години след 2025 г. ще имаме нормална инфлация под 2%. Дългосрочното ми очакване е, че със сигурност ще преживеем един дълъг период, около 10-на години, в който инфлацията ще бъде по-висока от това, което е било в последните 15 години“, отбеляза той.

istock
istock

Икономистът коментира, че българското правителство не може да направи много за намаляването на цените на храните.

"В голяма степен инфлацията при храните, както и инфлация при останалите продукти зависи от действията на големите централни банки, а не от действията на правителствата", отбеляза той.

По думите му при храните сме имали едно по-ранно начало на увеличение на цените около 2021 г. Панчев обясни, че увеличаването на цените е нормален процес, „доколкото имахме ненормална парична политика през 2020 г. Когато водиш ненормална парична политика, печаташ пари, тогава вече всички цени тръгват нагоре“, уточни той.

Спад на годишната инфлация у нас през януари

Според експерта увеличаването на цените не трябва да се оправдава със спекула, а по-скоро да се гледа през призмата паричната политика.

Става все по-малко вероятно да въведем еврото на 1 януари 2024 г.

„Не изпълняваме редица критерии – не изпълняваме инфлационния критерии, не изпълняваме критерия за законодателна конвергенция, освен това има кампания за събиране на подписи против влизане в еврозоната. Всички тези неща възпрепятстват влизането ни в нея през 2024 г.“, смята Стоян Панчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg