В актуализацията на бюджета на страната липсват мерки, които ефективно да противодействат на инфлацията. Това коментира Щерьо Ножаров, икономически съветник на Българска стопанска камара пред Радио Пловдив.

Аргументите му са, че социалните мерки за подкрепа на обществените групи, насочени към инфлацията, са много общи и не са ориентирани към най-засегнатите. Той изтъкна още, че липсват мерки, които да охладят, да намалят инфлацията, което означава, че тя ще се повишава. Щерьо Ножаров посочи и прогноза на КНСБ, според която ръстът ще е с 14-15 %.

Как ще се увеличат парите на хората, които взимат две и повече пенсии

Икономическият експерт коментира и кои са били щекотливите теми по време на Тристранния съвет. От думите му стана ясно, че предложението на управляващите за увеличение и преизчисление на пенсиите не е получило подкрепата на работодателите.

"Основното е заради принципния подход – дали тези 60 лв., които не са свързани с приноса на лицата за пенсионната система трябва да станат част от пенсията. Това дебалансира модела на първия стълб. Той е основният и и дори и сумата да не е голяма, то променя самият принцип.

iStock
iStock

Пенсионната система се състои от пенсионери, от лица, които се осигуряват и от данъкоплатци. Една не малка част от системата е на субсидии на държавния бюджет, т.е. ние слагайки тези 60 лв. демотивираме другите две групи – данъкоплатци и лица, които се осигуряват да имат принос в системата.

Депутат: Има риск увеличените пенсии да не влязат в сила от 1 юли

Демотивираме ги и да се осигуряват на нещо различно от минималната пенсия, защото в противен случай се оказва, че след като се пенсионират те ще получават всяка година неясни и хаотични изменения в размера на пенсиите, които не са свързани с техния осигурителен принос. Това означава, че няма нужда някои да се осигурява на нещо различно от минималния осигурителен доход", коментира Щерьо Ножаров.

По думите му дебатът се е разгорещил и по темата за енергийното подпомагане и високите битови цени за небитови потребители. Причината е, че този инструмент беше изваден от Закона за изменение на държавния бюджет и вкаран в Закона за енергетика. Възражението на бизнеса е, че по този начин няма конкретика. В Закона за енергетиката размерът е оставен на преценката на министъра на енергетиката, а тя е обвързана с бъдещите инвестиции.

"Това означава, че ако ще строим нов блок на АЕЦ, ще ремонтираме някаква голяма мощност или ще строим някаква друга енергийна мощност, то тогава за подпомагане на бизнеса в този фонд ще остане нула", обясни Ножаров.

Работодателите не са се съгласили и с увеличаването на минималната работна заплата, тъй като преди два месеца тя е била увеличена. Синдикатите, от своя страна, пък са възроптали, че тя е била замразена.

"В социалната система в бюджета за Държавното обществено осигуряване бизнесът поиска наистина да бъде извършена реформа, така че различните добавки да си останат тип социални като тези 60 лв. и да се прекратят измамите с инвалидните пенсии и всичко друго, което води до източване на ДОО", каза Ножаров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg